Podobnie jak dieta standardowa, dieta wegetariańska 1200 kcal jest przeznaczona dla osób prowadzących siedzący tryb życia tzw. „Dieta biurowa”. Jest to lekka dieta dostraczana bezpośrednio do klienta, wykluczone są z niej składniki pochodzenia zwierzęcego. Bogata jest w składniki takie jak warzywa, owoce oraz nabiał. Dietę wegetariańską można rozszerzyć o ryby bogate w kwasy omega 3 oraz produkty sojowe jak mleko, tofu i inne.
przykładowe menu:
PONIEDZIAŁEK |
|
Śniadanie | Chudy ser biały, presto z pieczonej papryki, podane z pieczywem pełnoziarnistym |
II Śniadanie | Dietetyczne ciasto piaskowe z porzeczką |
Obiad | Burgund wegetariański z pełnoziarnistym penne i bukietem warzyw |
Podwieczorek | Oczyszczający koktajl malinowy z melisą |
Kolacja | Sałatka z selerem, kiełbaskami sojowymi i ananasem |
WTOREK |
|
Śniadanie | Pasta z soczewicy podana ze świeżym pomidorem i pieczywem chrupkim |
II Śniadanie | Serek wiejski z cząstkami melona |
Obiad | Pulpeciki warzywne w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i słodko-kwaśną surówką |
Podwieczorek | Cząstki pomelo osłodzone fruktozą |
Kolacja | Zupa krem z białych warzyw z dodatkiem oliwy truflowej i groszku ptysiowego |
ŚRODA |
|
Śniadanie | Pieczone placuszki twarogowe z sosem owocowym |
II Śniadanie | Duszona gruszka z goździkami |
Obiad | Grillowane warzywa w sosie balsamicznym z razowymi kluseczkami kładzionymi i bukietem warzyw |
Podwieczorek | Deser jogurtowy ze świeżymi owocami |
Kolacja | Zapiekanka brokułowa z pomidorami |
CZWARTEK |
|
Śniadanie | Roladki z wędliny sojowej z ziołowym serkiem kremowym, rzodkiewką i pieczywem pełnoziarnistym |
II Śniadanie | Miseczka owoców południowych |
Obiad | Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem podane z kalafiorem z pary |
Podwieczorek | Maślanka truskawkowa z płatkami gryczanymi |
Kolacja | Sałatka grecka |
PIĄTEK |
|
Śniadanie | Jajecznica ze szczypiorkiem i mini sałatką z pomidorów suszonych podane z pieczywem chrupkim |
II Śniadanie | Twarożek z suszonymi owocami |
Obiad | Roladki z cukinii nadziewane farszem greckim, posypane świeżą pietruszką podane z surówką z kapusty kiszonej |
Podwieczorek | Puszysty deser brzoskwiniowy |
Kolacja | Delikatne leczo warzywne |
SOBOTA |
|
Śniadanie | Płatki owsiane z orzechami i truskawkami |
II Śniadanie | Sałatka caprese |
Obiad | Wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami podane z mini marchewką |
Podwieczorek | Soczyste cząstki ananasa |
Kolacja | Soczewica po indyjsku |
NIEDZIELA |
|
Śniadanie | Pasta brokułowa z serem feta, pomidorem i pieczywem pełnoziarnistym |
II Śniadanie | Zupa śliwkowa |
Obiad | Tagliatelle szpinakowe podane z kurkami i zielonym groszkiem |
Podwieczorek | Migdałowy krem z ricotty z cząstkami kiwi i żurawiną |
Kolacja | Krem pomidorowy z grzanką włoską |