Dieta pudełkowa typu FodMap z dostawą
FodMap
Kaloryczność
1000-3000 kcal
* Dieta 2500 kcal zawiera 6 posiłków
(1 dodatkowy posiłek obiadowy)
* Dieta 3000 kcal zawiera 7 posiłków
(2 dodatkowe posiłki obiadowe)
Dieta ta skierowana jest do osób chorujących na zespół jelita drażliwego. Polega na boleściach układu trawiennego, skręcaniu w jelitach, wzdęciach i biegunkach. Z diety najważniejsze jest wyeliminowanie węglowodanów, które łatwo ulegają procesowi fermentacji (przyczyna rozwoju szkodliwych bakterii w jelicie), a także ostrych przypraw. Odpowiednia dieta pomoże przy normalnym funkcjonowaniu.
Przykładowe menu
PONIEDZIAŁEK |
|
Śniadanie | Fritata z wędliną drobiową i papryką podana z sosem ziołowym |
II Śniadanie | Delikatna pianka malinowa |
Obiad | Duszona wołowina w sosie paprykowym podana z kaszą gryczaną i surówką z ogórka |
Podwieczorek | Kakaowe ciasto gryczane z makiem |
Kolacja | Potrawka z makaronem ryżowym, kurczakiem i warzywami |
WTOREK |
|
Śniadanie | Rolada jajeczna ze szczypiorkiem podana z cząstkami świeżego pomidora |
II Śniadanie | Mus truskawkowo-bananowy z kawałkami gorzkiej czekolady |
Obiad | Klopsiki drobiowe z cukinią w sosie pomidorowym podane z ryżem paraboiled i mini marchewką z sezamem |
Podwieczorek | Mini sałatka caprese ze świeżą bazylią |
Kolacja | Delikatna zupa krem z dyni z parmezanem |
ŚRODA |
|
Śniadanie | Delikatny pasztecik drobiowy podany z białą rzodkiewką oraz pomidorkiem koktajlowym |
II Śniadanie | Soczysty mix owoców południowych |
Obiad | Polędwiczka grillowana z warzywami podana z pieczonymi batatami i dipem bazyliowym |
Podwieczorek | Terrina pomarańczowa |
Kolacja | Gryczane kluseczki podane z twarogowym serem i sosem wieloowocowym |
CZWARTEK |
|
Śniadanie | Marchewkowa pasta z orzechami włoskimi podana z tortillą kukurydzianą |
II Śniadanie | Deser ryżowy z cytryną |
Obiad | Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem i serem feta oraz surówka wiosenna |
Podwieczorek | Aksamitny koktajl winogronowy z miętą |
Kolacja | Szaszłyki drobiowe z warzywami i sosem kremowym |
PIĄTEK |
|
Śniadanie | Jajka faszerowane pastą pietruszkową podane z cząstkami świeżej papryki i wafelkiem ryżowym |
II Śniadanie | Mini pizze z bakłażana zapiekane z serem mozzarella |
Obiad | Dorsz zapiekany w ziołach podany z kaszą kukurydzianą oraz brokułem z pary |
Podwieczorek | Bezglutenowe muffiny z malinami |
Kolacja | Delikatna zupa warzywna |
SOBOTA |
|
Śniadanie | Ryżowe placuszki z kurczakiem podane z sosem kremowym na liściach kolorowych sałat |
II Śniadanie | Delikatny kisiel truskawkowy |
Obiad | Sznycelki z kurczaka z makaronem sojowym i grillowanym mixem warzyw |
Podwieczorek | Galaretka owocowa z prażonymi migdałami |
Kolacja |
Kolorowa sałatka ze świeżymi warzywami i grillowanym kurczakiem skropiona sosem vinegrette |
NIEDZIELA |
|
Śniadanie | Szynka drobiowa podana z delikatnym kremem chrzanowym i pomidorkiem koktajlowym |
II Śniadanie | Pasta paprykowa z pestkami słonecznika podana z trójkącikami gryczanymi |
Obiad | Cytrynowe risotto z piersi kurczaka oraz surówka z kalarepy |
Podwieczorek | Mus czekoladowy z ananasem |
Kolacja | Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, pomidorami i sosem tatarskim |
ZAPRASZAMY DO NOWEGO SKLEPU
przekierowanie poniżej: