Dieta pudełkowa bez glutenu z dostawą
Bez glutenu
Kaloryczność
1000-3000 kcal
* Dieta 2500 kcal zawiera 6 posiłków
(1 dodatkowy posiłek obiadowy)
* Dieta 3000 kcal zawiera 7 posiłków
(2 dodatkowe posiłki obiadowe)
Podstawowym założeniem diety bezglutenowej jest wyeliminowanie glutenu- rodzaju białka, którego źródłem w żywności są zboża takie jak pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz oraz jęczmień. Produkty zbożowe zastępujemy, zatem produktami bezglutenowymi takimi jak: ryż, proso, gryka, amarantus, komosa ryżowa, siemię lniane, suszone owoce, orzechy, pestki dyni i słonecznika, sezam czy mak. Dieta ta jest zalecana dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać glutenu.
Przykładowe menu
PONIEDZIAŁEK | |
Śniadanie | Roladki z wędliny drobiowej, kremowym serkiem i kiełkami podane ze świeżą papryką i pieczywem bezglutenowym |
II Śniadanie | Galaretka owocowa z bakaliami |
Obiad | Fileciki z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem feta podane z puree ziemniaczanym i brokułem |
Podwieczorek | Gryczane ciasteczka czekoladowe z wiórkami kokosowymi |
Kolacja |
Sałatka z makreli, ryżu, natki pietruszki i kukurydzy podana z sosem cytrynowym |
WTOREK | |
Śniadanie | Różyczki schabu pieczonego z ogórkiem konserwowym i krążkami kukurydzianymi |
II Śniadanie | Jogurt naturalny z nasionami chia i malinami |
Obiad | Grillowany indyk z sosem balsamicznym, białym ryżem i surówką z pora i jabłka |
Podwieczorek | Mus ananasowy z płatkami migdałów |
Kolacja | Sałatka śródziemnomorska z oliwkami, pomidorem i serem brie |
ŚRODA | |
Śniadanie | Puszysty omlet z porem podany na liściach kolorowych sałat |
II Śniadanie | Kisiel cytrynowy z jabłkiem suszonym |
Obiad | Orientalne paseczki wołowiny podane z makaronem ryżowym i surówką z białej kapusty i marchewki |
Podwieczorek | Pasta twarogowa z kolendrą i prażonymi pestkami słonecznika |
Kolacja | Delikatna zupa krem z dyni oraz bezglutenowe grzanki |
CZWARTEK | |
Śniadanie | Kukurydziane naleśniki z farszem warzywnym |
II Śniadanie | Jogurt naturalny z suszonymi owocami |
Obiad | Szaszłyki drobiowe z pieczarką , papryką, cebulką, podane z kaszą gryczaną i brukselką |
Podwieczorek | Budyń waniliowy z płatkami czekolady |
Kolacja | Tureckie falafele z jogurtowym sosem tymiankowym |
PIĄTEK | |
Śniadanie | Serek wiejski a’la chłodnik z buraczkami i świeżymi warzywami |
II Śniadanie | Duszone śliwki z serkiem mascarpone i listkiem mięty |
Obiad | Filety rybne z oliwkami i pomidorami, ryż dziki paraboiled oraz surówka z kapusty kiszonej |
Podwieczorek | Krem z jogurtu light z truskawkami |
Kolacja | Sałatka z indykiem cukinią, porem i brokułami |
SOBOTA | |
Śniadanie | Plasterki szynki podane z chrzanową pastą, świeżym ogórkiem i wafelkiem ryżowym |
II Śniadanie | Aksamitny kefir z gruszką |
Obiad | Pieczony indyk z sosem wiśniowym, kaszą kukurydziana oraz fasolka szparagowa |
Podwieczorek | Zapiekane cytrusy z bakaliami |
Kolacja | Delikatny barszcz szczawiowy z jajkiem |
NIEDZIELA | |
Śniadanie | Pasta jajeczna ze szpinakiem z dodatkiem warzyw konserwowych |
II Śniadanie | Orzeźwiające smoothie bananowo-truskawkowe |
Obiad | Bezglutenowy makaron w sosie kremowym z łososiem i porem |
Podwieczorek | Pudding czekoladowy z wiśniami |
Kolacja | Ziemniaczana zapiekanka z wędliną drobiową podana z sosem czosnkowym |
Zestaw próbny na start?
Obawa, że potrawy nie przypadną Wam do gustu nie daje Wam spokoju? A gdybyście mogli dać nam szansę?
Zachęcamy do skorzystania z opcji zamówienia zestawu próbnego już dziś w extra cenie!