W wielkim uproszczeniu, cukrzyca to stan, w którym odnotowuje się wyższe stężenie glukozy we krwi, co jest związane z zaburzeniami w produkcji i działaniu insuliny. Ten hormon jest z kolei produkowany przez trzustkę i odpowiada za metabolizm, czyli przemianę, węglowodanów.
Wcześniej skupiano się głównie na farmakologicznym wyrównaniu poziomu insuliny, natomiast obecnie zaleca się przede wszystkim zmianę stylu życia – diagnozę i leczenie schorzeń towarzyszących (np. nadciśnienia tętniczego) oraz wprowadzenie aktywności fizycznej i zdrowej diety. Jak łatwo zgadnąć, ostatni czynnik ma w tym wypadku ogromne znaczenie.
Jak powinna wyglądać dieta diabetyka?
1. Przede wszystkim należy zapanować nad gwałtownym wzrostem i spadkiem poziomu glukozy w organizmie. Najważniejszym punktem będzie więc odpowiednie rozplanowanie posiłków i staranny wybór potraw, które zapewnią optymalne proporcje wszystkich grup pokarmowych w dziennym planie żywieniowym:
- węglowodany ok. 45-50%
- tłuszcze ok. 30-35%
- białko ok. 15-20%.
Dieta dla diabetyka powinna składać z 5 posiłków dziennie spożywanych w równych odstępach czasowych. Jedząc mało, a często uniknie się napadu głodu i jednocześnie uchroni przed gwałtownym skokiem glukozy po zjedzeniu zbyt obfitego dania.
2. Jadłospis dla cukrzyka powinien zawierać produkty o niskim ładunku i indeksie glikemicznym (ŁG i IG). Zaleca się więc zjadanie dużej ilości warzyw (roślin strączkowych, pomidorów, bakłażanu, cukinii, szparagów), ciemnego pieczywa, orzechów, chudego twarogu, ryb morskich oraz chudego mięsa wołowego lub drobiu. W diecie dla diabetyka nie ma również miejsca na słodzone napoje – najlepszym rozwiązaniem jest wybór niegazowanej wody mineralnej lub czarnej kawy.
3. Pomóc może także suplementacja magnezu lub spożywanie bogatych w ten minerał produktów (np. orzechów), ponieważ pomaga on zwiększyć tolerancje glukozy. Warto także zadbać o to, aby spożywać ok. 25-40g/dzień błonnika, który spowolni rozkład węglowodanów w organizmie.
Tych kilka podstawowych zasad to ogólny zarys tego, na co należy zwracać uwagę przy komponowaniu menu dla cukrzyka. Wypracowanie zdrowych nawyków często bywa trudne. Pamiętaj, że w razie wątpliwości najlepiej zwrócić się po pomoc do dietetyka lub skorzystać z gotowych, specjalnie przygotowanych posiłków dla diabetyków, które znacznie ułatwią funkcjonowanie.