TAGIATELLE Z CUKINII Z ORZESZKAMI PINIOWYMI
Składniki:
- 3 cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 30g orzeszków piniowych
- sól
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
- Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
- Upiecz w piecu wcześniej posmaruj oliwą z oliwek z tymiankiem i posyp orzeszkami pinii.
SAŁATKA Z TRUSKAWEK I PISTACJI
Składniki (dla 2 osób):
- 250g truskawek
- 30g pistcji obranych z łupinek
- 4-6 liści świeżej mięty
- sok z 1/2 cytryny
- 15g cukru brązowego
Przygotowanie:
- Truskawki umyj i pokrój na małe kawałki.
- Pistacje rozdrobnij.
- Odłóż 2 liście mięty resztę posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Wyłóż na talerz i ozdób liśćmi mięty.
PIKANTNA SOCZEWICA ZE SZPINAKIEM
Składniki (dla 4 osób):
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżki mielonego kminu
- 1/2 łyżki mielonego imbiru
- 250g soczewicy zielonej
- 500ml wywaru z warzyw
- 100g świeżego szpinaku
- 1 łyżka świeżych listków kolendry i pietruszki
- sok z 1 cytryny
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na oliwie z oliwek zeszklić czosnek i cebulę po około 3 minutach dodać kmin i imbir.
- Mieszając smażyć , aż cebula zacznie się rumienić.
- Dodać soczewicę wszystko zalać wywarem.
- W miarę potrzeby uzupełniać płyn po około 20 minutach gdy soczewica będzie miękka dodać szpinak i zioła świeżo wyciśnięty sok z cytryny i pieprz do smaku.
- Dusić około 2 minut i gotowe.
CIASTECZKA OWSIANE
Składniki (około 30 ciasteczek):
- 400 g chrunchy naturalne owsiane Sante
- płatki owsiane górskie
- 3 całe jajka
- 3 łyż miodu
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
Przygotowanie:
- Czekoladę grubo siekamy, łączymy z resztą składników, ewentualnie dolewamy mleka, konsystencja ciasta powinna być lepka i dosyć zwięzła.
- Formujemy ciasteczka.
- Pieczemy w 180 stopni, około 25 minut.
DESER OWSIANO-BAKALIOWY
Składniki (dla 4 osób):
- 100g żurawiny suszonej
- 100g moreli suszonej
- 100g śliwek suszonych
- 100g suszonego jabłka
- 1l wody
- 100g płatków owsianych pełnoziarnistych
Przygotowanie:
- Wszystkie bakalie rozgotować w 1 litrze wody.
- Rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodać płatki i gotować około 3-4 minut.
- Spożywać na ciepło lub pozostawić do ostygnięcia.