Prawidłowo skomponowana dieta dla diabetyka jest formą nie farmakologicznego leczenia cukrzycy. Odpowiednio ułożony jadłospis powinien dostarczyć organizmowi właściwej ilości energii oraz składników odżywczych. Proponujemy Państwu dietę dla diabetyków pozbawioną cukrów , bogatą w owoce i warzywa które nie mają niekorzystnego wpływu na poziom cukru we krwi. Ponadto normalizacja masy ciała przyczynia się do obniżenia glikemu, a nawet cofnięciu się objawów wzrostu cukru we krwi.
przykładowe menu:
PONIEDZIAŁEK |
|
Śniadanie | Kromka chleba razowego z twarożkiem chudym ze szczypiorkiem i rzodkiewką |
II Śniadanie | Pieczone jabłko |
Obiad | Faszerowana kapusta z delikatnym mięsem drobiowym w sosie pomidorowym z surówą wiosenną |
Podwieczorek | Sałatka z drylowanych pomarańczy, pestkami dyni i słonecznika |
Kolacja | Pieczone filety z dorsza podane z mixem sałat |
WTOREK |
|
Śniadanie | Placuszki jabłkowe z sosem jogurtowym |
II Śniadanie | Mleko sojowe z płatkami gryczanymi |
Obiad | Gulasz wołowy z makaronem typu graham z surówką z kapusty pekińskiej |
Podwieczorek | Soczyste cząstki pamelo |
Kolacja | Sałatka fantazyjna z szynki papryki, ogórka z dodatkiem jogurtu naturalnego |
ŚRODA |
|
Śniadanie | Cząstki chudego sera podane na świeżym ogórku z chlebkiem pełnoziarnistym |
II Śniadanie | Mus malinowy z płatkami orkiszowymi |
Obiad | Pieczony filet z indyka z soczewicą i sałatką z kiszonego ogórka |
Podwieczorek | Mix owoców cytrusowych |
Kolacja | Krem brokułowy z macą razową |
CZWARTEK |
|
Śniadanie | Jajecznica z pomidorami, szczypiorkiem i bułeczką orkiszową |
II Śniadanie | Zapiekana cukinia podawana z mozzarellą i świeżą bazylią |
Obiad | Potrawka z indyka podana z surówką z marchwii i pestek dyni |
Podwieczorek | Mus z truskawek i awokado |
Kolacja | Zapiekany kalafior ze szparagami i orzechami włoskimi |
PIĄTEK |
|
Śniadanie | Omlet z warzywami |
II Śniadanie | Placuszki serowe z owocami |
Obiad | Sola z plastrami pomarańczy, oliwkami, ryżem brązowym i surówką z kapusty kiszonej |
Podwieczorek | Deser mleczny z musem truskawkowym |
Kolacja | Faszerowany bakłażan pieczarkami , serem i kolorową papryką |
SOBOTA |
|
Śniadanie | Twarożek z tuńczykiem z papryczkami Jolapeno z natką pietruszki |
II Śniadanie | Pomidory faszerowane białym serem papryką koprem z dodatkiem aromatycznego czosnku |
Obiad | Pierś z kurczaka nadziewana żurawiną z mixem sałat z sosem owocowym |
Podwieczorek | Ciasteczka owsiane z rabarbarowe i cynamonem |
Kolacja | Pieczone warzywa z serem feta i ziołami |
NIEDZIELA |
|
Śniadanie | Kanapeczka z pastą sojową, świeżym ogórkiem i dodatkiem sałaty rzymskiej |
II Śniadanie | Serek wiejski z otrębami i suszonymi owocami goji |
Obiad | Grillowany łosoś ze świeżym rozmarynem i brokułem |
Podwieczorek | Mix grejpfrutów z fruktozą i prażonymi orzechami |
Kolacja | Szaszłyk drobiowy z pieczarkami, papryką i dipem tzatziki |