Jest to dieta dla osób prowadzących siedzący tryb życia. Jest mniej restrykcyjna niż dieta 1000 kcal, a zarazem bogata w składniki zawierające dużą ilość błonnika oraz składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania organizmu w ciągu dnia.
przykładowe menu:
PONIEDZIAŁEK |
|
Śniadanie | Pasta z sera feta z dodatkiem sera twarogowego z czerwoną papryką, świeżym ogórkiem i pieczywem chrupkim |
II Śniadanie | Ciasteczka pełnoziarniste z kawałkami gorzkiej czekolady |
Obiad | Boeuf Strogonow podany z pełnoziarnistymi kokardkami i warzywami na parze |
Podwieczorek | Mus jabłkowo-jogurtowy z siemieniem lnianym |
Kolacja | Sałatka z ciecierzycą, kukurydzą, fasolą oraz wędzonym kurczakiem |
WTOREK |
|
Śniadanie | Roladki z delikatnym farszem musztardowym, cząstkami pomidora oraz pieczywem pełnoziarnistym |
II Śniadanie | Muesli na mleku z orzechami i suszonymi owocami |
Obiad | Potrawka z piersi kurczaka z duszoną dynią, pieczonymi ziemniaczkami oraz parowaną zieloną fasolką |
Podwieczorek | Sałatka z owoców egzotycznych |
Kolacja | Pasta z tuńczyka z zielonym groszkiem, suszonym pomidorem i mini sucharkiem |
ŚRODA |
|
Śniadanie | Pełnoziarniste tosty z plasterkami szynki i ananasem zapiekane z żółtym serem |
II Śniadanie | Kefir naturalny z owocami |
Obiad | Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym podane z kaszą jęczmienną i surówką z czerwonej kapusty |
Podwieczorek | Cząstki świeżych warzyw z dipem ziołowym |
Kolacja | Barszcz szczawiowy z jajkiem |
CZWARTEK |
|
Śniadanie | Szynka parmeńska podana na miksie sałat z melonem i dodatkiem pumpernikla |
II Śniadanie | Jogurt grecki z suszoną śliwką i chruchy naturalnym |
Obiad | Gulasz z indyka po francusku z papryką, pieczarką i kaparami podany z surówką z marchewki i jabłka pestkami dyni |
Podwieczorek | Mus morelowo-jabłkowy |
Kolacja | Pełnoziarniste naleśniki nadziewane farszem warzywnym z zieloną soczewicą |
PIĄTEK |
|
Śniadanie | Plasterki jajka na twardo z sosem pieprzowym podane na liściach rukoli z pieczywem typu wasa |
II Śniadanie | Pieczona gruszka w miodzie z listkami melisy |
Obiad | Pieczony łosoś marynowany w świeżym koprze i świeżej cytrynie podany z czerwonym ryżem i czosnkowym szpinakiem |
Podwieczorek | Orzeźwiające smoothie jeżynowe |
Kolacja | Delikatny bigos z suszonymi grzybami i majerankiem |
SOBOTA |
|
Śniadanie | Kiełbaski wiedeńskie z pomidorkiem koktajlowym, marynowaną cebulką i pieczywem pełnoziarnistym |
II Śniadanie | Galaretka owocowa z bakaliami |
Obiad | Pałeczki z kurczaka podane z puree z fasoli oraz z surówką z surówką wiosenną |
Podwieczorek | Jogurt naturalny z cząstkami banana |
Kolacja | Dietetyczna zupa warzywna |
NIEDZIELA |
|
Śniadanie | Plasterki polędwicy sopockiej z mini sałatką z patisona i papryki oraz pieczywem chrupkim orkiszowym |
II Śniadanie | Jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i cynamonem |
Obiad | Sznycelki z kurczaka w panierce razowej podane z dipem tzatziki oraz warzywami z patelni |
Podwieczorek | Czekoladowy pudding sojowy z wisniami |
Kolacja | Meksykańskie Chilli Con carne |