Czy zdrowe odżywianie może stać się nawykiem, a nie przykrym obowiązkiem?

Zwrot „bycie na diecie” kojarzy się z rygorystycznym liczeniem kalorii, unikaniem potraw mających w sobie choć gram tłuszczu oraz spożywaniem jedzenia, które smakuje jak karton. Dla wielu osób próbujących zrzucić zbędne kilogramy jest to tylko stan przejściowy, po którym planują wrócić do dawnych nawyków. Czy jednak dieta musi składać się jedynie z wyrzeczeń, po których czujemy się wypłukani z sił, licząc każdą sekundę do czasu, kiedy wreszcie będziemy mogli zjeść upragnionego hamburgera?

Czy zdrowe odżywianie może stać się nawykiem, a nie przykrym obowiązkiem?

Opisany wyżej scenariusz nie jest ani zdrowy, ani skuteczny. Po powrocie do dawnego jadłospisu szybko powitamy kilogramy z powrotem. Jest to tak zwany efekt jojo, który towarzyszy żonglowaniu na przemian zdrowymi oraz tymi mniej zdrowymi nawykami. Prowadzi to do utraty wielu dni ciężkiej pracy, jak i obniżenia ogólnego samopoczucia oraz samooceny. A przecież może być zupełnie inaczej.

Zacznijmy od tego, iż zdrowe jedzenie nie oznacza wcale jedzenia bez smaku. Odpowiednia dieta powinna składać się przecież z pysznych warzyw i owoców, które akurat są w sezonie, chudych mięs, grzybów, ryb oraz wielu innych wspaniałych składników, z których stworzymy niesamowite dania. Nie tylko nasze śniadanie, obiad i kolacja będą smakować jak nie z tej ziemi, po zjedzeniu ich nie będziemy czuli się ciężko – wręcz przeciwnie! Czeka nas cały dzień pełen energii oraz poczucie lekkości, o którym tylko mogą pomarzyć miłośnicy fast foodów.

To wszystko prowadzi do tego, iż chcemy czuć się jeszcze lepiej. Zaczynamy więc ćwiczyć, pić dużo wody, chodzić na spacery i po prostu cieszyć się z życia! Wszystko jednak zaczyna się w kuchni – regularne spożywane posiłki przygotowane z pełnych w witaminy i minerały składników sprawią, iż zaczniemy postrzegać dietę nie jako wroga, lecz jako sojusznika. Jeżeli nie mamy czasu na przygotowywanie własnych dań, warto jest zastanowić się nad usługą dostarczającą nam gotowe posiłki, które dostarczą nam odpowiednim makro- i mikroskładników każdego dnia.