Nasze przepisy

TAGIATELLE Z CUKINII Z ORZESZKAMI PINIOWYMI

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 30g orzeszków piniowych
  • sól
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
  2. Upiecz w piecu wcześniej posmaruj oliwą z oliwek z tymiankiem i posyp orzeszkami pinii.

SAŁATKA Z TRUSKAWEK I PISTACJI

Składniki (dla 2 osób):

  • 250g truskawek
  • 30g pistcji obranych z łupinek
  • 4-6 liści świeżej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15g cukru brązowego

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj i pokrój na małe kawałki.
  2. Pistacje rozdrobnij.
  3. Odłóż 2 liście mięty resztę posiekaj.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki i odłóż do lodówki na 30 minut.
  5. Wyłóż na talerz i ozdób liśćmi mięty.

PIKANTNA SOCZEWICA ZE SZPINAKIEM

Składniki (dla 4 osób):

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki mielonego kminu
  • 1/2 łyżki mielonego imbiru
  • 250g soczewicy zielonej
  • 500ml wywaru z warzyw
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka świeżych listków kolendry i pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na oliwie z oliwek zeszklić czosnek i cebulę po około 3 minutach dodać kmin i imbir.
  2. Mieszając smażyć , aż cebula zacznie się rumienić.
  3. Dodać soczewicę wszystko zalać wywarem.
  4. W miarę potrzeby uzupełniać płyn po około 20 minutach gdy soczewica będzie miękka dodać szpinak i zioła świeżo wyciśnięty sok z cytryny i pieprz do smaku.
  5. Dusić około 2 minut i gotowe.

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki (około 30 ciasteczek):

  • 400 g chrunchy naturalne owsiane Sante
  • płatki owsiane górskie
  • 3 całe jajka
  • 3 łyż miodu
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej

Przygotowanie:

  1. Czekoladę grubo siekamy, łączymy z resztą składników, ewentualnie dolewamy mleka, konsystencja ciasta powinna być lepka i dosyć zwięzła.
  2. Formujemy ciasteczka.
  3. Pieczemy w 180 stopni, około 25 minut.

DESER OWSIANO-BAKALIOWY

Składniki (dla 4 osób):

  • 100g żurawiny suszonej
  • 100g moreli suszonej
  • 100g śliwek suszonych
  • 100g suszonego jabłka
  • 1l wody
  • 100g płatków owsianych pełnoziarnistych

Przygotowanie:

  1. Wszystkie bakalie rozgotować w 1 litrze wody.
  2. Rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Dodać płatki i gotować około 3-4 minut.
  4. Spożywać na ciepło lub pozostawić do ostygnięcia.