Dieta dla diabetyka

.

Prawidłowo skomponowana dieta dla diabetyka jest formą nie farmakologicznego leczenia cukrzycy. Odpowiednio ułożony jadłospis powinien dostarczyć organizmowi właściwej ilości energii oraz składników odżywczych. Proponujemy Państwu dietę dla diabetyków pozbawioną cukrów , bogatą w owoce i warzywa które nie mają niekorzystnego wpływu na poziom cukru we krwi. Ponadto normalizacja masy ciała przyczynia się do obniżenia glikemu, a nawet cofnięciu się objawów wzrostu cukru we krwi.

przykładowe menu:

 

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie Kromka chleba razowego z twarożkiem chudym ze szczypiorkiem i rzodkiewką
II Śniadanie Pieczone jabłko
Obiad Faszerowana kapusta z delikatnym mięsem drobiowym w sosie pomidorowym z surówą wiosenną
Podwieczorek Sałatka z drylowanych pomarańczy, pestkami dyni i słonecznika
Kolacja Pieczone filety z dorsza podane z mixem sałat

 

WTOREK

 Śniadanie Placuszki jabłkowe z sosem jogurtowym
II Śniadanie Mleko sojowe z płatkami gryczanymi
Obiad Gulasz wołowy z makaronem typu graham z surówką z kapusty pekińskiej
Podwieczorek Soczyste cząstki pamelo
Kolacja Sałatka fantazyjna z szynki papryki, ogórka z dodatkiem jogurtu naturalnego

 

ŚRODA

 Śniadanie Cząstki chudego sera podane na świeżym ogórku z chlebkiem pełnoziarnistym
II Śniadanie Mus malinowy z płatkami orkiszowymi
Obiad Pieczony filet z indyka z soczewicą i sałatką z kiszonego ogórka
Podwieczorek Mix owoców cytrusowych
Kolacja Krem brokułowy z macą razową

 

CZWARTEK

 Śniadanie Jajecznica z pomidorami, szczypiorkiem i bułeczką orkiszową
II Śniadanie Zapiekana cukinia podawana z mozzarellą i świeżą bazylią
Obiad Potrawka z indyka podana z surówką z marchwii i pestek dyni
Podwieczorek Mus z truskawek i awokado
Kolacja Zapiekany kalafior ze szparagami i orzechami włoskimi

 

PIĄTEK

 Śniadanie Omlet z warzywami
II Śniadanie Placuszki serowe z owocami
Obiad Sola z plastrami pomarańczy, oliwkami, ryżem brązowym i surówką z kapusty kiszonej
Podwieczorek Deser mleczny z musem truskawkowym
Kolacja Faszerowany bakłażan pieczarkami , serem i kolorową papryką

 

SOBOTA

 Śniadanie Twarożek z tuńczykiem z papryczkami Jolapeno z natką pietruszki
II Śniadanie Pomidory faszerowane białym serem papryką koprem z dodatkiem aromatycznego czosnku
Obiad Pierś z kurczaka nadziewana żurawiną z mixem sałat z sosem owocowym
Podwieczorek Ciasteczka owsiane z rabarbarowe i cynamonem
Kolacja Pieczone warzywa z serem feta i ziołami

 

NIEDZIELA

 Śniadanie Kanapeczka z pastą sojową, świeżym ogórkiem i dodatkiem sałaty rzymskiej
II Śniadanie Serek wiejski z otrębami i suszonymi owocami goji
Obiad Grillowany łosoś ze świeżym rozmarynem i brokułem
Podwieczorek Mix grejpfrutów z fruktozą i prażonymi orzechami
Kolacja Szaszłyk drobiowy z pieczarkami, papryką i dipem tzatziki